Men det blir bra ändå…

I en värld som ofta kräver oss på snabba beslut och förenklade lösningar kan det vara nog så viktigt att ställa sig frågan ”Är det värt det?” och våga ta ett nytt beslut.

Samverkan är centralt i en organisation som arbetar med samhällsviktig verksamhet. Inom Karlskoga Energi & Miljö och dess dotterbolag behöver vi samverka både mellan våra verksamheter, gentemot kommunen och näringslivet, och inte minst ut mot kunder och medborgare. Samverkan är också en viktig hörnsten för mig som projektledare för att ett projekt ska kunna drivas från idé till färdigt resultat.

Det går att skriva mycket om både ordet i sig, hur det definieras, hur det ibland missbrukas, hur svårt det kan vara och hur viktigt det är. Idag tänkte jag lyfta ett praktiskt exempel i ett projekt jag arbetar med i min vardag.  

En huvudvattenledning i Karlskoga ska bytas ut. Så är det med ledningar, stora som små, att de har en viss livslängd och till slut går det inte att laga längre. Ledningen behöver förnyas. Det är ett omfattande projekt att byta ut en så stor ledning. Det går inte att bara stänga av vattnet, byta ledningen och sedan öppna kranen igen. Vattnet ska flöda under tiden arbetet utförs. För att kommunens invånare ska kunna släcka törsten, duscha, spola toaletten och laga mat. För att våra industrier ska kunna fortsätta med sin verksamhet under byggtiden.

När projektet inleddes hittade vi flera samverkansmöjligheter. Flera av våra verksamheter hade ledningar i närheten som också behövde förnyas. Stora och små luftledningar för el som skulle markförläggas, slamtransporter med lastbil som skulle passa bättre att lägga i ledning och lufthängande fiberledningar som kunde hänga med ned under marken. Projektet fortskred och i projekteringsfasen anpassades planerade schakt och arbetsområden till de olika kraven från olika ledningstyper, myndighetskontakter inleddes och riktlinjer för en bra och säker arbetsmiljö identifierades. Komplexiteten växte för varje vecka och vi fick vrida och vända på hur vi på bästa sätt skulle lösa de problem som dök upp.

En dag ställde en av våra ingenjörer den mycket relevanta frågan ”Är det värt det?”. Kraven, komplexiteten och merkostnaderna i projektet blev alldeles för stora för att det skulle vara värt att lägga ledningarna i samma område, samtidigt. Samverkan gav inte ett mervärde. Vi tog det obekväma beslutet att omvärdera. Läget för vattenledningen ändrades, de stora elledningarna värderades att de kan fortsätta vara luftledningar ett tag till med vissa åtgärder på stolparna, medan resterande ledningar kommer markförläggas som tänkt.

Ett nytt område hittades för vattenledningen, och också en ny samverkansmöjlighet. Nu förbereds för att dragningen av vattenledningen också ska kunna bereda väg för en ny gång och cykelväg. Vi befinner oss mitt i att ta fram det underlaget. Spännande tycker jag som projektledare.

Det som kan se ut som den bästa lösningen, kan vid närmare granskning visa sig ha mer negativa än positiva värden. I en värld som ofta kräver oss på snabba beslut och förenklade lösningar kan det vara nog så viktigt att ställa sig frågan ”Är det värt det?” och våga ta ett nytt beslut. Det kan leda till att det inte blir som man tänkt sig men det blir bra ändå.

Jag tänkte att ni bloggläsare kommer få hänga med fler gånger i det här projektet, och göra små nedslag i vad som händer under året som kommer. Så håll utkik efter nästa inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s