Felsorterad plast stor miljöbov

Vi är bra på att sortera men kan bli mycket bättre. Vi får dock inte glömma att avfallspannan på kraftvärmeverket gör en stor samhällsnytta genom att skapa energi av uttjänt avfall.

På nyheterna igår talade man om plasten som en stor bov i vårt fossila klimatavtryck. Plasten som inte sorteras rätt utan i stället hamnar på vårt kraftvärmeverk för förbränning. Det är helt rätt, det behöver sorteras bättre än vad det gör idag, både i hushållen och ute i verksamheter. Vi är bra men vi kan bli mycket bättre!

Samtidigt som vi sorterar vårt avfall måste också de företag som producerar ta sitt ansvar och återvinna mer material än vad de gör idag. Annars tar en del av avfallet fel vägar och det är inte hållbart. Det måste bli en balans. Man behöver ställa större krav på producenterna. Ett sätt som konsument att påverka är också att aktivt välja hållbara varor.

Vi får dock inte glömma bort att avfallspannan på kraftvärmeverket gör en stor samhällsnytta genom att vi av uttjänt avfall – som inte går att återvinna – skapar energi som ger bl a värme och varmvatten till våra kunder i Karlskoga från den fjärrvärme vi levererar. Jag tycker det är så häftigt att det som vi rynkar på näsan åt när det slängs i gröna tunnan kan bidra vidare i kretsloppet med värme, el och ånga.

Men glöm inte att ge ditt avfall en chans att återvinnas innan du slänger det i restavfallet till oss på KVV. Då skapar vi balans och får ett hållbart samhälle som vi kan lämna vidare till våra barn och barnbarn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s