Våga vägra social distansering

Sluta inte fika med andra, ställ inte in workshops och kurser. Utnyttja istället verktygen för virusfria mötesplatser och socialisera mera!

Statsministern, chefen eller nån random-person på ICA? Ja vem som helst kan faktiskt med all rätt påminna oss om vikten av social distansering, och gör det också nästan till leda. Vi har dock vår fulla rätt att faktiskt våga vägra detta. Jag vill gå ett steg längre och faktiskt uppmana er: Vägra inte bara att socialt distansera er – socialisera i stället mera!

När detta ohyggliga mörka moln svepte in med full kraft över våra liv i våras ställde vi om. Vi började jobba hemifrån, vi näthandlade käk så tiderna tog slut för utlämning, vi isolerade de äldre och vi slutade mer eller mindre att resa. För att vi tog till oss och vi blev rädda. Socialt så distanserade vi oss men det dröjde inte länge innan larmrapporterna om hur dåligt man faktiskt kan må av social distansering började komma, inte minst från länder med total lock-down.

I huset bredvid vårt bor en gammal man. Vi har tyvärr inte så mycket mera än hälsat på honom de år vi bott här, han har inte verkat så social. I våras kom vi att tänka på honom. Vem hjälper honom att handla? Vi hade aldrig sett någon komma eller gå. Nu, sju månader senare, kan vi faktiskt säga att vi är väldigt goda vänner med Pelle. Inköpen övergick snabbt till längre och längre samtal, vi nedanför hans trappa och han i dörren. Eller i trädgården, för där trivs Pelle. Vår tjänst började så småningom återgäldas av Pelles gentjänst, för trots att han är rätt så stapplig klippte han nämligen flitigt vår gräsmatta hela sommaren när vi hängde i stugan. Vi beställde fortfarande mat till honom, nu med hemkörning. Win-win! Socialisera mera med era gamla grannar men gör det på ett säkert sätt!

”Men kollegorna då!”, tänker ni nu, dom ska man ju i alla fall inte socialisera med. Jo, det ska man. Förutom att verktygen för distansmöten faktiskt fått sig ett ordentligt lyft sedan i våras så har ju dessa helt virusfria (peppar, peppar) mötesplatser fungerat bättre och bättre för varje vecka, därför att folk lärt sig använda verktygen bättre och bättre. Så om ni inte redan gjort det är det hög tid att ta detta ett steg till. Sluta inte fika med andra, ställ inte in en utbildning eller workshop för att den ”ju är mycket bättre om man kan ses IRL”. Utnyttja i stället finesser som grupprum, chatt, whiteboards och handuppräckning – och framför allt: ta även spontana möten på distans, precis som du hade gjort i korridoren. Och när du kommit så långt, varför inte bjuda in kollegorna på en AW på distans? Om Pelle bara hade haft en dator hade vi bjudit honom på en schysst men digital middag som tack för gräsklippningen 🙂

En reaktion till “Våga vägra social distansering

  1. Så bra poängterat! Jag har hela tiden tyckt att utrycket social distansering ger fel intryck… det är ju fysiskt vi ska hålla oss en bit ifrån varandra, inte socialt

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s