Vi har en svanhals i avfallspannan

Den hade suttit i avfallspannan i cirka 35 år och nu var det dags för ett byte. Efter omfattande planering och många arbetstimmar är den nya svanhalsen på plats.

En del i vår avfallspanna går under namnet ”svanhalsen”. Det är en skärmvägg som sitter längst upp i pannan och lutar i en ungefärlig 45° vinkel. Den består av en massa sammansvetsade tuber med matarvatten som värms upp av rökgaserna. Rökgaserna förs via svanhalsen vidare genom processen. Efter sina 35 år i pannan var det nu dags att byta ut den.

Det har varit ett gediget arbete som innefattat grundlig planering samt många arbetstimmar och personer för att få den på plats. Här kommer ett bildspel på hur det hela gick till. På ritningen ser man hur svanhalsen sitter i pannan, och eftersom den också är ganska stor, har man fått ta upp ett tillfälligt hål i väggen på pannan – och faktiskt på hela byggnaden – för att få in den nya svanhalsen.

Bild 1: Här ser ni den gamla svanhalsen, fotad nerifrån inne i pannan. På väggen som ni ser i bild fick man ta upp ett hål för att kunna få in den nya svanhalsen.
Bild 2: Här har man tagit bort den gamla svanhalsen, de öppna hålen är där tuberna från svanhalsen suttit fastsvetsade, och där den nya svanhalsen ska svetsas dit. Det är precision som gäller, det är tunga moment och vinklar som ska passa.
Bild 3-4: Här ser ni delar av den nya svanhalsen som har lyfts in via en öppning i väggen på pannhuset och sedan in via en öppning i väggen på bild 1 för att sedan svetsas fast i tuböppningarna på bild 2.

I slutet av oktober eldades avfallspannan upp igen med den nya svanhalsen på plats.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s