Allting brinner! Eller?

Är vi av naturen lata? Ja kanske. Men vi är också smarta. I vilken situation i din vardag kan du ta med den där påsen till återvinningsstationen och göra det till en vana att slänga ditt avfall?

Allting brinner. En vedertagen tanke hos många kanske – som också, ibland, slutar vid den tanken. För vad händer sen? . Man kan väl slänga i princip vad som helst i hushållssoporna egentligen? Eller? Varför ska man anstränga sig med att källsortera?

”- Kalle – vart ska vi slänga den här färgsprayburken och penicillinflaskan?”

”-Släng dem i soporna bara, allt brinner! Orka åka till återvinningen eller lämna in på apotek liksom.”

Ja, det må vara hänt att mycket saker brinner upp. Men vissa saker ställer också till det i nästa led om det hamnar på kraftvärmeverket för förbränning. Vi får utsläpp från skorstenen som vi inte vill släppa ut och vi får restprodukter i askan som lämnar våra pannor och som kräver en ytterligare sortering i slutändan och vi får skador och beläggningar i våra pannor som vi eldar i som blir kostsamt att laga och som kan orsaka stopp i vår el/värme/ångproduktion. Dessutom kan vissa delar, som vassa glasbitar och otäcka lösningsmedel, i värsta fall skada våra medarbetare på renhållningen.

Ett val att inte källsortera rätt ger alltså en negativ påverkan på både miljö, människa, anläggning och tillgängligheten på värme/el/ånga.

2019 sorterade vi ut närmare 40 ton metallskrot från det material vi fick in till vår avfallspanna på kraftvärmeverket och en del av det kom via hushållsavfallet. Det är en siffra som vi hoppas att vi tillsammans kan minska!

Vi har en effektiv och bra rökgasrening på våra pannor men den är också anpassad att klara utsläpp från de avfall som vi ska ta emot för förbränning. Läkemedelsrester, lösningsmedel etc är inte sådana avfall. Det finns speciella anläggningar som tar hand om det och därför ska det alltid lämnas till rätt plats.

Det som ska slängas i hushållsavfallet är det restavfall som inte kan återvinnas eller tas om hand på annat vis. Alla tar vi vägen förbi återvinningsstationer runt om i staden med jämna mellanrum. Att ta med en kasse då och då med plast, metall etc är ingen större uppoffring egentligen. Även en tur till Mosseruds återvinningscentral då och då klarar nog de flesta av oss att göra.

Är vi av naturen lata? Ja kanske. Men vi är också smarta. I vilken situation i din vardag kan du ta med den där påsen till återvinningsstationen och göra det till en vana? När du åker och handlar? När du cyklar din runda eller tar din hund på en promenad? Tillsammans med barnen som en del av en aktivitet?

Här kan du läsa mer om var du lämnar dina avfall.

P.S. – glöm inte att sortera ditt matavfall och slänga det i det bruna kärlet. Visste du att 1 kg matavfall räcker för att transportera en bil 2 km på biogas? Dessutom får man ut fantastiskt näringsrikt och KRAV-märkt biogödsel i slutändan av processen. Det enda som krävs är att slänga det i rätt påse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s