Ljusglimt när årets Overshoot day infaller senare än vanligt

Låt oss hjälpas åt att styra om dagens linjära konsumtionssamhälle och tillsammans skapa förutsättningar för nya affärsmodeller.

Trots allt hemskt som händer i vågorna efter corona finns det en och annan ljusglimt. Overshoot day, dagen när vi har förbrukat ett jordklots resurser, har blivit tidigare och tidigare. Men i år landar vi på 22:e augusti, vilket är mycket bättre än förra årets 29:e juli.

Det är naturligtvis en beräkningsmodell för att få fram den här dagen när vi människor beräknas ha konsumerat upp ett jordklot. Dagen beräknas genom att dela hela världens biokapacitet – det är mängden naturresurser som skapats av jorden under året – med världens ekologiska fotavtryck – det vill säga mänsklighetens konsumtion. Talet multipliceras med 365, dagar på året. Man kan absolut ifrågasätta exaktheten, men nu är det ju inte dagar eller ens veckor vi talar om som kan fela. På lite mindre än åtta månader har vi människor använt mera resurser än vad jorden kan återskapa på ett år.

Som så ofta möts jag av att ”det spelar ingen roll vad jag gör – det är ändå kört”. För mig handlar det om vad jag vill ge vidare till kommande generationer och en stor del av det är att jag kan gå och lägga mig på kvällen, summera dagen och i stället för det-är-kört-tänket, kan jag tänka att ”idag har i vart fall jag gjort vad jag har kunnat”. För mig handlar det om ett åtagande som person, att helt enkelt göra det jag kan. Visst, det går åt skogen ibland och jag shoppar någon gång loss på något jag inte riktigt behöver, men jag gör mitt bästa. Kan vi inte tillsammans hjälpa varandra att från och med den 22:e augusti i år fundera på – behöver jag detta jag tänker köpa, eller skulle jag kunna avstå?

Nu vet jag att jag i dagens linjära konsumtionssamhälle stoppar ut näsan. Hela vår ekonomi bygger på att vi konsumerar och sedan förkastar. Låt oss styra om det. Låt oss tillsammans skapa förutsättningar för nya affärsmodeller som inte är linjära.

Länktips:
Läs mer om Overshoot Day
Se när respektive lands Overshoot Day infaller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s