Finns miljövänliga bilar?

Jag får ofta frågan vilken typ av bil som är bäst för miljön. Egentligen är det i sig en knasig fråga, det handlar mer om drivmedel än om själva bilen.

Utom i ett fall. Grön el är förstås bra att köra på, men batterier och andra delar i bilen innehåller sällsynta jordartsmetaller (REE) och kobolt. Vissa metaller och kobolt bryts och utvinns under förhållanden som är fullständigt oacceptabla ur sociala och miljömässiga aspekter, förhållanden som ingen av oss som läser detta kan föreställa oss. Förutom dessa förhållanden är det inte ovanligt att berget där brytning sker även innehåller uran eller thorium. Det finns redan riktlinjer för de så kallade konfliktmineraler, dessa borde utvidgas.

Vad ska vi göra? Lägga elektrifieringen på hyllan? Nej, men det är viktigare än någonsin att vi ställer krav på ursprung. Kvalitetsmärkningar och säkerhet. Motsvarande märkningar finns för trä, fisk med mera. Vi måste också satsa på återvinning, redan i år har vi en brist på kobolt och det är tveksamt hur mycket vi egentligen kan få upp ur vår jord.

Frågan om våra transporter av oss själva och av varor är svår och det finns inte en lösning som är svaret, utan vi måste se till helheten och delarna i helheten. För en person i stadstrafik kanske ett bränsle är att föredra, på landsbygd i norra Sverige ett annat.

Vad skulle jag själv välja för bil? Som boende i Karlskoga finns det bara ett bränsle. Biogas. Förutom att matrester och avfall blir till fordonsbränsle så får vi ett KRAV-certifierat biogödsel. Hållbart och cirkulärt!

Men tillbaka till svaret på frågan om bilen – den mest miljövänliga bilen är den som inte blir köpt alls.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s