Tavlor och fotbollsparalleller

Det handlar inte om att vara elva Zlatan i laget – alla lagdelar behövs. Precis på samma vis är en del av en hållbar arbetsplats att vara jämlika och respekterande även om någon grupp är i majoritet eller minoritet.

När man kommer upp på tredje våningen på kraftvärmeverket möts man först av öppna skåp med en massa röda hjälmar prydligt uppställda på var sin hylla. Det ger nästan känslan av att infinna sig på en brandstation. Skillnaden är dock att vi inte släcker bränder, vi eldar för fullt. Kontrollerat så klart – i våra pannor – för att skapa el och fjärrvärme. Hjälmarna är till för våra besökare här på verket. Under rådande omständigheter med Covid-19-restriktioner har de dock inte använts så flitigt under våren. Studiebesök från skolor etc får låta sig vänta. Allt för att säkra driften av vår anläggning.

Strax bakom de röda hjälmarna på väggen sitter fyra tavellister med totalt 48 små inramade foton. Det är så många som jobbar här. Inom en snar framtid är vi 50 stycken, då vår nya kraftvärmechef Lars börjar i juni och vi just nu även rekryterar en ny fjärrvärmetekniker.

På varje foto står namn och vad man jobbar med. Jag har använt mig av den där väggen några gånger som ny på verket. Det känns på något vis gemytligt och familjärt med den där tavelväggen och med hjälmarna prydligt uppställda på var sin hylla. Jag kan känna en enorm stolthet över att jobba med alla de här personerna. Flera gånger har jag förundrats över hur snabbt man går samman och löser problem som kan uppstå på en sådan här arbetsplats. Oavsett om du jobbar med el, svets, mek, underhåll, drift – så samarbetar man här och ställer upp för varann. Allt för att hålla en hög tillgänglighet på våra pannor.

Det är en mansdominerad arbetsplats. Det är ju ofta så i den här branschen. Men några kvinnor är vi och på sikt hoppas jag att vi blir fler. Vid den senaste medarbetarenkäten på Karlskoga Energi & Miljö var fokusområdet just jämlikhet på arbetsplatsen. Att män som kvinnor, ung som gammal, oavsett etnicitet och läggning ska respekteras och inte diskrimineras. Det handlar inte om att vara 11 stycken Zlatan i laget. Laget måste ha backar, en målvakt, mittspelare och forwards. Jobbar man ihop sig som ett team och gör det man är bra på och lyfter varandra så kan man nå långt. Precis på samma vis är en del av en hållbar arbetsplats just att vara jämlika och respekterande oavsett om någon grupp är i majoritet/minoritet.

Hållbarhet brukar delas upp i tre stora övergripande hörnstenar (de tre benen); ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.

Mer om Karlskoga Energi & Miljös hållbarhetsarbete kan du läsa om här: https://www.karlskogaenergi.se/om-oss/hallbarhet/

Vad betyder hållbarhet och jämlikhet för dig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s