Hur många hjul är det som rullar

Häromdagen bröt jag mig in i tanken att använda bilen, såg en möjlighet till att göra annorlunda och tog istället cykeln till ett fältbesök. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

När jag reser i jobbet blir det många gånger per automatik bilen. Det är ofta resor inom kommunen till något område där det inte självklart finns kollektivtrafik som fungerar geografiskt eller tidsmässigt. Det känns snabbare och enklare. Och vi människor fortsätter i invanda spår och gör som vi alltid har gjort. Det är en del i hur vi är. När vi samtidigt lever i en värld som mer och mer kräver av oss att vi måste tänka annorlunda, göra annorlunda, kan det bli problematiskt.

Det finns undersökningar som visar att 70 % av bilresorna är kortare än fem kilometer. Det går att hitta olika siffror på det här beroende på hur man har räknat, men alla visar att det är många korta resor som görs med bil. Måste det vara så?

Människan är såklart mer komplex än att vi ”gör som vi alltid har gjort”. Vi är nyfikna och drivna, och vill förbättra, utveckla och utforska. Och faktiskt har vi många gånger lyckats förändra vårt beteende och handlande utifrån en mer långsiktig tanke. I närtid har vi till exempel väldigt snabbt förändrat hur vi hälsar och förhåller oss till varandra på grund av en pandemi.

För att åstadkomma den förändring som nu behövs, att möta och helst vända trenden för klimatet, behövs många olika åtgärder. Så många så det känns övermäktigt för den enskilda människan. Likt  elitidrottaren som fokuserar på den övning hen gör för stunden men siktar på OS, så får vi ta det lite i taget men hela tiden höja ribban. På Karlskoga Energi & Miljö ser vi det här genom nya visioner och mål, genom omställningar och frågeställningar som inte lyfts tidigare. Det diskuteras förnybara bränslen (el och biogas produceras inom bolaget) och att leverera samhällsnyttiga tjänster på ett hållbart sätt.

Häromdagen bröt jag mig in i tanken att använda bilen, såg en möjlighet till att göra annorlunda och tog istället cykeln till ett fältbesök. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Jag tar gärna cykeln igen om möjligheten ges. Kanske kan du också tänka dig det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s