När det inte gick att bada i Möckeln

En del av Karlskogas äldre befolkning skrockar när vi pratar om att bada i Möckeln. Det gick inte förr berättar de. Då var det så förorenat så en inte ville doppa tårna i vattnet.

Häromdagen var min man och jag ute på promenad och gick förbi ett större upplag av jordmaterial. Det är något slags verksamhetsområde här reflekterade min man, och jag hajade till… verksamhetsområde!

Jag associerade direkt till de verksamhetsområden för vatten och avlopp som jag jobbar med till vardags. I varje bransch har man sin egen vokabulär. Det kan vara bra att lite då och då få en puff från omvärlden att alla andra inte använder orden på samma sätt, eller ens vet vad de ord som branschen använder innebär. 

Ett verksamhetsområde för vatten och avlopp innebär att inom det området har kommunen en skyldighet att försörja med vatten och avlopp till alla befintliga och planerade bostäder. Ett verksamhetsområde regleras av lagstiftning och det yttersta syftet är att skydda människors hälsa och miljö. Klicka här för att läsa mer om verksamhetsområden för vatten och avlopp på vår hemsida.

Bilden visar VA-bolagets verksamhetsområde

Kommunfullmäktige beslutade 2017 att utvidga verksamhetsområdet för vatten och avlopp i Karlskoga. Det innebär att VA-bolaget i Karlskoga nu och de kommande åren bygger nya ledningar på flera ställen i Karlskoga med omnejd. Det innebär också att vi inverkar på människors liv.

Vad gör min lilla stuga för skillnad, är det många som resonerar. Och visst kan det vara så, att just nu så påverkar inte din stuga så mycket. Men många stugor tillsammans? Och vad händer när stugan säljs och byggs om till permanentboende,  eller när storsläkten kommer på midsommarfirande? Och att vi alla är lika inför lagen?  Lagstiftningen gör i det här fallet inte skillnad på arrende, sommarstuga, villa eller obebyggd tomt. 

En del av Karlskogas äldre befolkning skrockar när vi pratar om att bada i Möckeln. Det gick inte förr berättar de. Då var det så förorenat så en inte ville doppa tårna i vattnet. Jag har vid fikaraster och möten med stadens invånare hört andra mycket mer målande beskrivningar från tiden när avloppsvattnet gick rakt ut i sjön. Det är det som menas när vi säger att syftet med ett verksamhetsområde är att skydda människors hälsa och miljö. Att vi numera kan bada i Möckeln. Att vi inte sprider sjukdomar genom undermålig hantering av vatten och avlopp. Att vi hanterar vatten och avlopp på ett hållbart sätt nu så vi även i framtiden har badbara sjöar.

Jag pratar ofta med medborgare om just deras anslutning till kommunalt vatten och avlopp. Och jag kommer göra det många gånger framöver. Jag får höra om den som längtar och den som inte vill. I varje samtal försöker jag göra det bästa jag kan för att komma till bra överenskommelser och förståelse för varför vi gör som vi gör. I de samtalen är det extra viktigt att komma ihåg att för dig och mig kan verksamhetsområde betyda olika saker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s