Avfallsförbränning – en viktig del av ett hållbart kretslopp

Avfallsförbränning har fått ett oförtjänt dåligt rykte och det är viktigt att vi ändrar på det. För det vi gör är en viktig samhällsfunktion.

I dagens konsumtionssamhälle lämnar vi ifrån oss en stor del avfall. Bara hushållsavfallet i Sverige var 2018 närmare 4,8 miljoner ton, motsvarade ca 466 kg per person1. En del av avfallet återanvänds och materialåtervinns, som t ex papp, plast, glas, trä osv. Matavfallet blir till biogödsel och biobränsle. Men en del restavfall är uttjänt och kan inte längre materialåtervinnas. Det måste tas om hand på något annat sätt, med så liten miljöpåverkan som möjligt. En del klassas som farligt avfall (som exempelvis smittförande avfall från sjukhus) och måste destrueras på bästa sätt.

Att göra som man gjorde förr (och fortfarande gör i delar av Europa och resten av världen), det vill säga lägga allt avfall på tippen, är varken bra för vår miljö eller hållbart för vårt klimat.

Men – det finns fortfarande en sak som vi kan utvinna ur restavfallet.

Och det – är energi!

Avfallsförbränning har fått ett oförtjänt dåligt rykte och det är viktigt att vi ändrar på det. För det vi gör är en viktig samhällsfunktion. Genom att förbränna det uttjänta restavfallet, som annars hade hamnat på deponi, skapar vi hållbar el och fjärrvärme i vårt Kraftvärmeverk. Därmed blir restavfallet en god resurs som gör nytta i vårt samhälle. Genom en optimerad förbränningsprocess med effektiva rökgasreningstekniker minimerar vi dessutom miljöpåverkan. Det farliga avfallet tar speciella anläggningar hand om, som har tillstånd för det, det gör inte vi i Karlskoga i dagsläget.

Avfallsförbränning är därför en precis lika viktig del i kretsloppet som återvinningen är.

Att skattebelägga avfallsförbränningsanläggningarna som faktiskt städar upp efter producenterna blir därför väldigt skevt. Det är producenterna av det vi konsumerar som vi måste sätta press på och som bör skattebeläggas. Det är produkterna och dess förpackningar som i så stor utsträckning som möjligt måste vara hållbara – de ska kunna återanvändas och återvinnas.

Men en del uttjänt restavfall blir det ofrånkomligt  – någon gång till slut. Och då finns vi där och skapar fantastisk hållbar energi!

Illustration: Marie Lundgren
1) statistik från Sveriges avfallsportal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s